Gastroheroia on tour: Bordele 1

Oraingoan ez dut jatetxe edo tabernarik “salbatuko”, ez naiz Tripadvisor edo enparauen zirrikituetan sartuko herri edo hiriko puntuazio txarrena duen leku horren bila. Gaurkoan gozamenari, dastamenari, usaimenari askatasun osoa eman eta gozatzeko proposamenekin natorkizue, nire eguneroko abenturak eta desbenturak albo batera utzi eta bidaiatu egingo dugu, zuek eta nik, kapa soinean jarri eta goazen elkarrekin Bordeleko kaleetan galdu eta bertako gastronomiarekin gozatzeko leku berezi, kurioso, on eta ederren bila. Gastroheroia on tour, Gastroheroia Bordelen, Gastroheroiaren lehen abentura nazioartean. Bizpahiru kapituluetan kontatuko dizuet bertan bizi, dastatu eta gozatutakoa. Has dadila bidaia, bidaiariak trenera!

Gastronomia, sukaldaritza edota ardoak ia-ia zuzenean lotzen ditugu Frantziarekin. Aitortu behar dizuet frantziarrei ez niela aprezio handiegirik Lizarra Kanpinean izandako hainbat kontu medio, baina opor egun batzuk hartu nahi eta helmuga aukeratzen jarrita Frantzia etorri zitzaidan burura, bere produktuak eta sukaldaritza gertutik ezagutzeko interesa banuen eta, gastronomiaren munduan gauzatxo gehiago ezagutzen joateko. Bordele edo Paris ziren bi aukerak, baina, ni bezala gastronomiaren oso zaletu ta Frantzia oso ondo ezagutzen duen Haitzen gomendioari jarraiki iritsi naiz Bordelera.

Nire bidaiaren kontakizunarekin hasi aurretik, hainbat gomendio frantziarren jateko ohituren inguruan: kontuz ibili ordutegiekin, 12ak eta 14ak bitarte bazkaltzen dute normalean, eguneko menu antzeko formula erabiliz plater bakarra edo sarrerako bat eta plater nagusia edo plater nagusia eta azkenburukoa, bakoitzak bere prezioa du; iluntzean, komeni 19-20 bitartean lekua hartzea joatea, gero jatetxeak eta bete egiten baitira; ez beldurtu prezioekin, hau da, etorri mentalizatua ez dela merkea, beno, jatea merkexeagoa da, 15-20€ bitartean ondo bazkaldu dezakezu, baina, edateak asko igotzen du prezioa, garestia da alkohola Frantzian, bai ardo kopak zein garagardo pintak, hori bai, ura non nahi eta dohainik edan dezakezu, normalean iturrikoa izaten da. Oharrak botata has dadila gure gastronomiaren lehen bidaia. Aipatu, bisitatutako leku bakoitzaren informazioa ikusteko estekak jarriko dizkizuedala, kuskuxeatu eta interesa izenez gero bisitatu ditzazuen.

Trenean dida iristen zara, Hendaian hartuta bi ordu eta erdi inguruko bidai baten ostean iristen zara Bordelera. Iritsi, garraio publikoan ibiltzeko txartela atera eta lehenengo jomuga hotela, bertan gauzak uzteko. Erdialdean dago kokatua, hiriko epizentro bihurtzen den Sainte-Catherine kalearen alboan. Gauzak utzi eta lehen helburu nagusia, eguerdiko 12:30k inguru direla kontuan hartuta, bazkaltzeko leku bat topatzea. Baditut lagunak emandako hainbat erreferentzia, baina lehen eguna izaki eta pentsatzeko eta antolatzeko denbora askorik ez dudanez, hor ibili naiz Saint Pierre auzoan barrena leku on baten bila.

Ez dakit zenbat jatetxe, taberna eta bistrot pasa ditudan, batzuk bai, horietariko asko erakargarriak, itxuran behintzat, eskaintzari buruz ezer gutxi esaterik, nire frantsesaren ezagupena ez baitoa “non parle française” esatetik. Baina, tira, “Porte Dijoux” (erromatar garaian mendebaldeko sarrera zena) ondoan dagoen Marcel Bistrotean hartu dut ostatu, batez ere, erakarri nauen “Magret de Canard” irakurri baitut eguneko eskaintzan. Barruan eseri, bakarrik nagoenetan ez naiz oso terraza zalea izaten, eta magreta eskatu dut, norbaiti dudarik geratu bazaio argi uzteko. Magret bikaina, gutxi egina, zaporetsua, bertakoa (zerbitzariak inguruko baserri batekin lan egiten dutela esan dit), eta saltsa gozo bat neurrian gainetik botata, albo batean patata frijitu sorta eder bat eta letxuga apur bat bere ondoan. Jaki goxoa laguntzeko, nola ez, Bordeleko ardo beltz kopatxo bat, aklimatazio prozesua azkartzeko. Euskaldun on baten gisa, azkenburukoa ere eskatu dut, asko gustatu zaidan etxean eginiko tiramisu bat, oso frantziarra ez, baina, ederra. Zoriz aukeratua izateko ez da leku txarra Marcel Bistrot, badirudi Gastroheroiaren superbotereak handitzen doazela, kar kar kar.

Marcel Bistrot: https://www.tripadvisor.fr/Restaurant_Review-g187079-d7339907-Reviews-Marcel-Bordeaux_Gironde_Nouvelle_Aquitaine.html

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude